Хоол хүнсийг худалдаж авахдаа зөв сонголт хийгээрэй


delguur-640x316.jpg
Хоол хүнсийг худалдаж авахдаа зөв сонголт хийхийг Нийгмийн эрүүл мэндийн хүрээлэнгийн Хоол судлалын төвөөс зөвлөж байна.
 Хүнсний бүтээгдэхүүнийг гарал үүслийн бичигтэй, тээвэрлэлт,  хадгалалтын горим баримталдаг, ариун цэврийн нөхцөл газраас авах;

·  Үйлдвэрлэсэн он, сар, өдөр, хэрэглэх хугацааг харах;
·  Хадгалалтын нөхцөл, худалдан борлуулж буй хүний хувийн ариун цэврийг сайтар харах;
·  Өндөг, зайрмаг, хиам, зайдас, салат, зууш зэрэг түргэн гэмтэх хоол хүнсийг хөргүүлгүй нөхцөлд борлуулж байвал худалдаж авахгүй байх;
·  Лаазалсан, нөөшилсөн, хагас боловсруулсан хүнсний бүтээгдэхүүний бүрэн бүтэн байдлыг сайтар шалгах;
·  Сав баглаа нь гэмтсэн, бөмбийлт үүссэн, хонхойж цөмөрсөн, ан цав үүссэн бол худалдаж авахгүй байх;
  • Өндөг, өндгөн бүтээгдэхүүн, майонез, мөхөөлдөс, кремтэй бялуу, жигнэмэгийг хөргөгч, хөргүүртэй газраас худалдан авах.
Гэрийн нөхцөлд хүнсний бүтээгдэхүүний хадгалалтанд анхаарах:
·  Хүнсний бүтээгдэхүүнийг хөргөгчинд хадгалах;
·  Мах, махан бүтээгдэхүүнийг хөлдөөж хэрэглэх;
Хоол хүнсний зүйлийг ахуйн цэвэрлэгээний зүйлс, химийн бодистой хамт хадгалахгүй байх
·  Муудсан зүйлтэй нэг дор хадгалахгүй байх;
·  Болсон, түүхий бүтээгдэхүүнийг тусад нь хадгалах
·  Хоолыг чанаж, гүйцэд болгож, тэр даруйд нь хэрэглэх;
·  Чанаж, болгосон хоол, хүнсийг 2-оос дээшгүй цаг хадгалах;
·  Хүйтэн зууш, хоол хүнсийг идэж хэрэглэхийн өмнө хөргөгчнөөс гаргах.
48fb42_2105_x678.jpg

Хоол хүнсийг бэлтгэх, хэрэглэх зөв дадал эзэмших:
  • Хоол хүнсийг бэлтгэх, хэрэглэхийн өмнө гараа халуун бүлээн усаар савандаж сайтар угаах;
·  Жимс, ногоог сайтар угааж, бүлээн усаар зайлж хэрэглэх;
·  Усыг буцалгаж хэрэглэх;
·  Болсон, түүхийгээр нь шуудхэрэглэх хүнснийг тус тусад нь савлах, Хоол хүнс хийх сав суулга, хэрэгслэлийг хэрэглэхийн өмнө болон дараа угааж занших;
·  Хоол, хүнсийг чанахдаахамгийн гүн хэсэгт +70-90 хэмээс багагүй байхаар 30минутаас доошгүй хугацаагаар сайтар болгожхэрэглэх;
  • Болсон болон түүхий хүнс бэлтгэх вандан модыг тусад нь хэрэглэж, угааж занших;
  • Хоол, хүнсийг чанахдаа 30 минутаас багагүй хугацаагаар буцалган, гүйцэд болгон хэрэглэх;
Баримтлах дэглэм:
  1. Хувийн ариун цэвэр сахина: гараа тогтмол угаах;
 2. Хоолны дэглэм баримтлана: Үүнд:
·  Олон төрлийн амин дэм, эрдэс агуулсан хоол хүнс хэрэглэх;
·  Хоол нь шингэц сайтай, хайрч хуураагүй байх;
·  Өдөрт 3-с доошгүй удаа хооллоно.
Хэрэглэж болох хүнс:
·  Эрдэнэ шиш ба хар талх, гурилан бүтээгдэхүүн;
·  Гоймон, хүүхдийн будаа, төрөл бүрийн будаа;
·  Ууранд жигнэж болгосон өөхгүй мах (үхэр, тахиа, ямаа) ;
·  Чанасан загас;
·  Янз бүрийн амтлагчгүй төрөл бүрийн шөл;
·  Цагаан идээ,ногоо, жимс;
·  Ургамлын тос маргарин;
Хэрэглэж болохгүй хүнс:
·  Шарсан, тосонд чанасан боов;
·  Хонь ,гахайн өөхтэй мах ,борц;
·  Шарсан загас;
·  Амьтны гаралтай өөх;
·  Торт, шоколад, хийжүүлсэн ундаа;
·  Архи, пиво
·  Хурц амтлагчтай зууш
·  Өтгөн кофе
·  Шингэн алдалтаас сэргийлж, буцалсан ус, хорсол, шингэн баахуу, будааны шүүс зэрэг шингэн сайн уух хэрэгтэй.
Хэрэв хоол хүнстэй холбоотой дараах шинж тэмдэг илэрвэлэмчид яаралтай хандах хэрэгтэй.
-  Суулгах
-  Хэвлийгээр өвдөх
-  Бөөлжих
-  Хоолонд дургүй болох
-  Халуурах
-  Толгой өвдөх
Их хэмжээний мөндөр, аадар борооны усаар энгийн жорлон, бохирын цооног усаар дүүрч хальснаас, орчны бохирдолт үүсэх, улмаар өвчний дэгдэлт гарч болзошгүй тул айл өрхүүд энгийн жорлон, бохирын цооногын орчинг цэвэрлэх, ариутгах, халдваргүйжүүлэх, эрүүл хөрсөөр дарх, ашиглахгүй нүхийг булж дарах, шинэ жорлон барьж байгуулахдаа усанд автахааргүйгээр барих, хүнс, ус, хүмүүс хувийн ариун цэвэрт анхаарч гараа тогтмол угаах, цэвэр усаар хангах, усыг буцалгаж уух, жимс ногоог бүлээн усаар угааж хэрэглэх хэрэгтэй.

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment